понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 0
home Вести

МАН: МВР во најкус рок да ги открие партиските ботови кои им се закануваат на новинари

МАН: МВР во најкус рок да ги открие партиските ботови кои им се закануваат на новинари

Македонската асоцијација на новинари (МАН) најостро ги осудува заканите по безбедноста на новинарите, загрозување на безбедноста на нивните семејства, како и политичкиот притисок кој се засилува од ден во ден.

– Последниот пример со заканите по безбедноста на новинарот и уредник Љупчо Златев, како и на неговото семејство само покажува дека слободата на медиумите сериозно е загрозена, наспроти паушалните оценки на владата дека нема политички притисок. Ја повикуваме партијата на власт да си ги заузда партиските ботови и да престанат со јавните хајки, заканите кон новинарите и нивните семејства. Го повикуваме министерството за внатрешни работи најитно да го расветли овој случај до крај, без разлика кој и да е заканувачот. Ги повикуваме сите новинари кои се цел на закани и политички притисок да ни се обратат, истите да ги пријават, а правниот тим на МАН им стои на располагање да им помогне. Лицемерие е што министрите Поповски и Димитров заминале во Лондон и потпишале Глобалната заложба за слобода на медиумите. Македонија е црна точка на мапата по слобода на медиумите во ЕУ. За овие, како и за претходните закани, известени се ЕФЈ и ИФЈ, како и странските амбасади во земјава.

 

Коронавирус