петок, 24. март 2023. Вести денес: 3
home Вести

Македонските граѓани ќе плаќаат дополнителни 7 евра за патување во ЕУ

Македонските граѓани ќе плаќаат дополнителни 7 евра за патување во ЕУ

До крајот на 2022-ра година, граѓаните од земји кои не се членки на ЕУ, на кои моментално не им е потребна виза за влез во Европа, ќе се очекува да аплицираат за овластување за патување со Европскиот систем за информации и овластување за патување (ETIAS), пишува TravelTomorrow.

Одобрението за патување ќе важи три години или до истекот на важноста на патната исправа регистрирана при аплицирањето.

За секое барање, од барателот ќе се бара да плати такса за овластување за патување од 7 евра.

Во моментов има 60 земји од кои патниците ќе треба да аплицираат, а меѓу нив се и граѓаните на Македонија:

loading...

Најнови вести