вторник, 19. октомври 2021. Вести денес: 196
home Вести

Македонскиот попис разбуди нервоза во Бугарија: Само 72 лица се изјасниле како Бугари, тие очекувале 130.000

Македонскиот попис разбуди нервоза во Бугарија: Само 72 лица се изјасниле како Бугари, тие очекувале 130.000

На пописот во Македонија што е во тек досега за Бугари се изјасниле само 72 граѓани. Ова во текст за „Фактор.бг“ го пишува поранешниот конзул на Бугарија во Софија, Иван Анчев.

-Ако во Македонија за Бугари се определат само 1.000 луѓе тоа би не лишило од секакви аргументи во дијалогот со властите во Скопје, искрен е конзулот.

Тој понатаму продолжува со жалбите.

-Седумдесет и двајца. При 130.000 бугарски пасоши издадени од северномакедонски граѓани. Сите тие баратели на пасош кои не мора да ги наречам Бугари пред нотар се декларирале дека имале бугарска свест и пополниле декларација со неточно податоци  кое потпаѓа под членот 313 од Кривичниот законик на Бугарија, се закани конзулот.

Локални избори 2021