петок, 14. јануари 2022. Вести денес: 101
home Вести

Македонска експедиција го искачи врвот Дамаванд во Иран

Македонска експедиција го искачи врвот Дамаванд во Иран

Четиричлена македонска планинарска експедиција успешно го искачи врвот Дамаванд, кој со 5.671 метар надормска височина е највисокиот врв на Иран и највисок вулкански врв на Евроазискиот континент.

Успешното искачување македонската експедиција составена од планинарите Иван Трпков, Александар Ивановски, Пеце Караболов и Боби Цветков го направи вчера на 24 јули.

Четворицата планирани се членови на Планинарскиот спортски клуб „Димитар Илиевски Мурато“ од Битола.

Коронавирус