четврток, 24. јуни 2021. Вести денес: 133
home Вести

МАКЕДОНИЈА СТАНУВА ДВОЈАЗИЧНА: Почнаа да се менуваат информативните табли на патиштата поради законот за употреба на јазиците

МАКЕДОНИЈА СТАНУВА ДВОЈАЗИЧНА: Почнаа да се менуваат информативните табли на патиштата поради законот за употреба на јазиците

Тетовската секција при Јавното претријатие за одржување и заштита на магистрални и регионални патишта (Македонија пат) денес започна со поставување нови информативни табли на автопатот А2 Скопје-Тетово на кои сега покрај на македонски јазик има информации и на албански јазик.

Според информациите од тетовската секција на јавното претријатие промената доаѓа по донесувањето на законот за употреба на јазици при што покрај службниот македонскиот јазик и неговото кирилско писмо на таблите треба да се користи и друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните (албански јазик).

-На автопатот на влез во Тетово поставена е нова поголема и по различен облик информативна портал табла. На таблата сега информациите се истакнати на македонски јазик, албански јазик и на латинично писмо, информираат од јавното претријатие-секција Тетово.

Таблите ќе се менуваат во текот на наредните месеци. Покрај на автопатот нови табли ќе има и на останатите регионални и магистрални патишта. 

Најнови вести

ЕУРО 2020

Македонија