понеделник, 25. јануари 2021. Вести денес: 0
home Вести

Македонија прифати дека Самоил е бугарски цар, а Наум и Климент хиротонисани од бугарска црква

Македонија прифати дека Самоил е бугарски цар, а Наум и Климент хиротонисани од бугарска црква

Иван Илчев, член на комисијата за историја од Бугарија нагласува дека работата на заедничката комисија со Македонија е дојдена до критична фаза поради ликот и делото на Гоце Делчев.

Тој нагласува дека голем успех е што македонската страна признала оти Цар Самуил е дел од бугарската држава и оти е постигнато согласност дека Св, Климент и Св. Наум се испратени од бугарската држава и се хиротонисани во рамки на бугарската црква.

Тоа порано беше апсолутна ерес порано. Се постигна согланост дека се неопходни промени но какви ќе видиме подоцна-објасни Илчев за „Dnevnik.bg“.

Тој жали што во договорот за пријателство со Бугарија нема инструмент со кои може да наложат одредени позиции. Но, Илчев е свесен дека од Берлин и Париз кои не ја разбираат ситуацијата нешто што ќе наложат тоа ќе мораат да го исполнат.

Коронавирус