петок, 14. јануари 2022. Вести денес: 134
home Вести

Македонија најлошо рангирана на Европската листа на материјална немаштија

Македонија најлошо рангирана на Европската листа на материјална немаштија

Македонија е најлошо рангирана на Европската листа на материјална немаштија.

Луѓето кои не може да си дозволат барем три основни работи, на пример да платат сметки, да купат месо или риба, нов телефон, машина за перење алишта или кола, како и да патуваат надвор од дома барем на една недела, се сметаат за сиромашни.

Македонија ја има најлошата стапка на сиромаштија во Европа (31,1 %).

Коронавирус