понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 76
home Вести

Македонија на дното во Европа по висина на нето плата

Македонија на дното во Европа по висина на нето плата

Наспроти фалбите на министерот за финансии Драган Тевдовски за значително зголемување на месечните примања на македонските работници, Македонија е на неславното 35. место меѓу 39 земји во Европа според просечната нето плата од 372 евра.

Помалку платени од вработените во Македонија на стариот континент се само нивните колеги во Албанија (347 евра), во Белорусија (320), во Молдавија (216) и во Украина (190).

Освен Албанија, пред Македонија во овој поглед се сите земји во регионот: Косово (405 евра), Србија (407), Бугарија (423), Босна и Херцеговина (439), Црна Гора (508), Хрватска (800), Грција (917), Словенија (1.051) итн.

Највисока нето плата се добива во три земји што не се членки на Европска унија, и тоа Швајцарија (4.421 евро), Исланд (3.430) и Норвешка (3.405).

Извор: Експрес

Најнови вести

Коронавирус