петок, 31. март 2023. Вести денес: 136
home Вести

Лошите политики за време на корона на улица оставија за 50 проценти повеќе безбедомници

Лошите политики за време на корона на улица оставија за 50 проценти повеќе безбедомници

Економијата пропаѓа, бројот на невработени порасна над 45 илјади од почетокот на кризата до денес, но за 50 % се зголеми и бројот на бездомни лица и над 20 проценти се зголеми и бројот на социјално ранливите семејства. Од 60 до 70 бездомни лица кои дневно се услужуваат во Црвен крст сега се 100 до 110 лица.

Секогаш се изложени на студ, слаба исхрана, загаден воздух и први на удар на различни вируси. Во моментов 150 бездомници ги користат услугите на Црвениот крст. Според новите здравствени протоколи тие сега го добиваат својот топол оброк на влезот на терпезарискиот дел.

– Бројка која што рапидно се зголеми за 50 проценти и затоа се отвори уште еден ден среда покрај постоечкиот ден петок. Ако во среда досегашните 30 бездомни лица се усложуваа сега се 60 до 70, а на постоечките 60 до 70 лица во петоците се услужуваат веќе 100 до 110 бездомни лица, вели Драгана Лазаревска од Црвен Крст.

Во меѓувреме се зголеми и бројот на социјално загрозени семејства во одредени општини кои бараат помош.

– За жал, се зголеми бројот на социјално ранливи семејства со пандемијата, верувам дека и очекувано, грубо речено можеби за 20 проценти се зголеми нивниот број. Ние тоа го гледаме според барањата за еднократна парична помош која што ги доделува општината. Едно семејство може еднаш во годината да добие еднократна парична помош но според барањата таа бројка сега е зголемена, вели Стефан Богоев Градоначалник на Карпош.

Стручните тимови на Црвениот крст кои бројат 754 волонтери секојдневно се задолжени за грижа за лицата кои се во ризик поради возраста, хронично болените, лицата кои се во изолација и оние кои се позитивни на КОВИД-19.