сабота, 3. јуни 2023. Вести денес: 51
home Вести

Љаиќ против воведувањето контрамерки за Македонија

Љаиќ против воведувањето контрамерки за Македонија

Српскиот министер за трговија Расим Љајиќ во врска со проблемот околу извозот на српското брашно во Македонија, за РТС денеска изјави дека се противи на воведувањето контрамерки за Македонија, велејќи дека тоа би било лошо и за српските и за македонските бизнисмени.

– Извозот не е забранет, туку со тие вонцарински мерки и бариери тој е отежнат, а нашите извозници со тоа стануваат неконкурентни во споредба со другите. Ние сакаме рамноправен однос, како што предвидуваат правилата на Светската трговска организација и на ЦЕФТА, рече Љајиќ.

Тој додаде дека се обидува да го реши овој проблем со договор и компромис.

– Сакаме потполно слободен проток на стоки и во една и во друга насока. Подготвени сме да ги отстраниме бариерите. Предуслов за сето ова е повлекување на овој правилник, изјави српскиот министер за трговија.

Љајиќ, коментирајќи како сето ова ќе влијае врз српските мелничари, рече дека ова го прави нивниот извоз неиплатлив и дека ќе изгубат месечно околу 200.000 евра, доколку оваа мерка се задржи.