сабота, 16. октомври 2021. Вести денес: 52
home Вести

Лидер открива афера Фармагејт: „Промедика“ незаконски извлекла десетици милиони евра од државата!

Лидер открива афера Фармагејт: „Промедика“ незаконски извлекла десетици милиони евра од државата!

Фармацевски гиганти, јавни обвинители, министри, директори на јавни здравствени установи и пред се власта и владејачката партија СДСМ се дел од корупцискиот скандал „ФАРМАГЕЈT“, кој во неколу продолженија ви го открива „Економски Лидер“.

Фармацевската компанија „Промедика ДООЕЛ“ долги години функционира во фармацевскиот сектор во Македонија. Анализата на податоци на „Економски Лидер“ покажува дека од 2016 па наваму, оваа компанија склучила вкупно 1476 договори за јавни набавки со државата за набавка во Јавното здравство. Вредноста на овие договори е неверојатни 47 милиони евра (2.919.361.081) денари.

На хартија, единствен сопственик на компанијата „Промедика“ е лицето Ристо Лузевски, кој во исто време е и управител на истата. Под истиот бренд, истиот сопственик поседува уште неколку компании кои се од здравствениот сектор.

Проверката во централниот регистар, покажува дека седиштето на оваа компанија е регистрирано на адресата „Св. Кирил и Методиј 50“ во центарот на Скопје. На истата адреса, во истите простории е регистрирана и компанијата „Неокор Медика“, која на хартија нема никаква сопственичка поврзаност со компнијата на Лузевски иако споделуваат простории. Сепак, втората компанија ја разоткрива целата корупциска шема преку која се извлекуваат пари од државата.

Целата АФЕРА прочитајте ја на ЛИДЕР

Коронавирус