сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 91
home Вести

Лекар и стоматолог во штипскиот затвор позитивни на коронавирусот

Лекар и стоматолог во штипскиот затвор позитивни на коронавирусот

Позитивни на коронавирусот се лекарот и стоматологот, кои работат во затворската амбуланта во Затвор-Штип. Заразени се од осуденикот, кој минатата недела беше првиот потврден случај во оваа казнено-поправна институција, пишува „Локално“.

Директорот на Затвор-Штип, Мики Тодоров рече дека денеска на двајца вработени од Затвор-Штип им е закажено тестирање, а како што вели по контакти, кои не ги откриваат и резултатите ќе ги чека. Деветмината осуденици, кои се изолирани по контактите со заразениот осуденик немаат никакви симптоми и се во добра здравствена состојба, а дополнително се ставени уште две осудени лица кои имале контакт со стоматологот, кој еден ден пред да му се појават симптомите на заразениот осуденик, му вадел заб.

-На истите од страна на вработени лица во Затвор-Штип им се врши мерење на телесната температура. По извршената епидемиолошка анкета од страна на доктори од Центарот за јавно здравје и дадената насока за задолжително тестирање на докторот, стоматологот и на медицинскиот техничар, позитивни на коронавирсот се докторот и стоматологот, додека медицинскиот техничар е негативен, вели Тодоров.

Постојано се врши дезинфекција во затворскиот простории, а здравствената состојбата на изолираните осуденици ја следи медицинскиот техничар и тим од Итната медицинска помош од ЈЗУ Здравствен дом „Панче Караѓозов“-Штип.