недела, 7. март 2021. Вести денес: 81
home Вести

„Ле монд“: Проширувањето на ЕУ на Балканот го блокираа Париз, Берлин и Хаг

„Ле монд“: Проширувањето на ЕУ на Балканот го блокираа Париз, Берлин и Хаг

Македонија и Албанија, кандидатите за влез во Европската унија, сé уште ќе почекаат, дури и ако вратата што се надеваа да се отвори оваа пролет треба само да доведе до рани дискусии. Франција, Германија и Холандија, во вторникот, 18 јуни, во Луксембург не го одобрија принципот на отпочнување на одлука која би била премногу симболична по нив. пристапни преговори. Ова одлука треба да биде изгласана едногласно од сите дваесет и осум држави членки на Е.У., анализира Француски „Ле монд“.

Прашањето за проширувањето на ЕУ за шесте земји од Западен Балкан останува прашање на поделба меѓу земјите-членки и тие одложија било каква (можна) одлука до октомври.

Неодамна, посочувајќи да не се “игра со овој трагичен регион”, кој доживеа крвави конфликти, претседателот на Комисијата, Жан-Клод Јункер, сепак рече дека договорот во Луксембург е неверојатен. Бидејќи националните парламенти мораат да одлучуваат, и бидејќи, како што рече, промената на позицијата на Франција и Германија е “невозможна мисија” .

Популистичките влади го поддржуваат проширувањето

Бундестагот, всушност, сé уште не го одобри принципот на отворање дискусии, дозволувајќи им на колебливи земји-членки да се засолнат зад овој недостаток на одлука. Холандскиот парламент ја отфрли идејата за каква било одлука за Албанија во 2019 година. Што се однесува до Франција, нејзината линија е: “Нема проширување без претходно зголемување на интеграцијата на Унијата. Без да се сомневаат и во врска со нејзиниот “апсорптивен капацитет” и стратегијата во однос на балканските земји: како да ги “врзете” во Европа без да се чини дека се интегрираат? Црна Гора преговара за членство од 2012 година, Србија од 2014 година. Босна и Косово – непризнаени од пет земји-членки, се само “потенцијални кандидати”, се додава во анализата на „Ле монд“.

Најнови вести

Коронавирус