среда, 16. јуни 2021. Вести денес: 30
home Вести

Лазаров: Корупцијата ги демотивира младите да инвестираат во човечки капитал

Лазаров: Корупцијата ги демотивира младите да инвестираат во човечки капитал

Колку е штетна корупцијата низ примерот на образованието и човечкиот капитал:
– корупцијата целосно го девастира образовниот систем од каде треба да се продуцира знаење,
– корупцијата ги демотивира младите да инвестираат во човечки капитал,
– корупцијата ја одвраќа интелектуалната класа да се вклучи поактивно во општествено-економските процеси со цел да придонесе повеќе во развојот на државата,
– корупцијата придонесува за brain drain со што трајно се губи голем човечки потенцијал кој треба да биде носечка развојна сила на државата,
– корупцијата предизвикува погрешна кадровска селекција во приватниот, а особено во јавниот сектор.
И уште многу негативни ефекти…

Фејсбук статус на Дарко Лазаров

ЕУРО 2020

Македонија