петок, 18. јуни 2021. Вести денес: 85
home Вести

Лабовиќ: Инситуционалната корупција е проблем поголем од се!

Лабовиќ: Инситуционалната корупција е проблем поголем од се!

Милошовски: Ja имаме Италија на пример имаше проблем со сицилијанската мафија, Колумбија со нарко картелите. Може ли да се направи рез во државата како во овие земји.

Лабовиќ вели дека не може да се повикуваме на презумпцијата на невиност и високата кај примери на ниската и високата корупција. Како пример ќе го наведам Љубчо Георгиевски како редок пример, тој спроведе истражни дејствија и кај министер за одбрана. Со радикални резови, споменавме 7 области, Народот тоа веќе го констатира дека партизацијата веќе останува, високата коупција е проблем број еден, но инситуционалната корупција е проблем поголем од се, рече Лабовиќ во своето гостување во емисијата „Неделен брифин“.

Ги наведовте проблемите во Италија и Колумбија, тие се надворешна коруупција, кпоголем проблем се инстуционалната хиерархија на системот, значи премиер, министер, камарилата и најблиските роднини, пријатели со кои се остваруваат незаконски тендери и финансиски трансакции. И сега се јавува парадокс, како правната држава, како Полицијата, Јавното обвинителство, кога на чело на тој организиран криминал е пример премиерот и со тоа е институционализирана корупцијата.

Јавниот обвинител по правилото треба да биде независна институција, кој треба да биде избран од парламентот, и како очекуваме како главниот јавен обвинител кој е избран од гласача машина односно во системот на субординација и како тој јавен обвинител да ги искаже своето мислење или да поведе истрага…

ЕУРО 2020

Македонија