понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 157
home Вести

Кусакатска: Владата шири лажни вести и го злоупотребува Финскиот модел за правдање на својата неуспешна концепција

Кусакатска: Владата шири лажни вести и го злоупотребува Финскиот модел за правдање на својата неуспешна концепција

Слушнавме дека предложената концепција за реформа на основното образование од страна на министерката Мила Царовска била по урнек на финскиот модел на образование. Во тој модел наводно посебните предмети се интегрирани во природни и општествени науки, изјави денеска за медиумите, Весна Кусакатска од ВМРО-ДПМНЕ.

– Меѓутоа, Македонско-Финското друштво обзнани дека веста не е точна и во финското образование предметот историја постои, се изучува и постојано се зајакнува. Истото може да се види и на страницата на Европската унија за образованието во Финска. Лажната вест веројатно служи за зајакнување на влијанието и давање на тежина на неиздржаната и набрзина конструирана концепција, создадена само за потребите на власта, вели таа.

– Ако министерката имаше искрени намери да направи вистинска реформа во образованието прво ќе ги консултираше релевантните чинители од образовниот систем и ќе се потпреше на нив. Таа во тој случај немаше да ја поткрепува својата неуспешна концепција со злоупотреба на финскиот систем. Срам и бламажа. Навистина премногу го потценуваат својот народ, додаде Кусакатска.

Коронавирус