среда, 22. јуни 2022. Вести денес: 170
АКТУЕЛНО

Падна владата во Бугарија, Кирил Петков повеќе не е премиер

home Вести

Котлар: Северномакеоднскиот атрибут треба да се исфрли од корен и да се постави на други позиции

Котлар: Северномакеоднскиот атрибут треба да се исфрли од корен и да се постави на други позиции

Професорката Наташа Котлар во своето гостување во телевизија 24 зборуваше за последната изјава на Пендаровски и Димитров дека народот и јаикот не можат да бидат предмет на преговори, а од друга страна изјавата на Екатерина Захариева која вели дека решението е другата страна да ја признае историјата и дека компромисот се наоѓа во изјавата на Захариева.

-Мислам дека нас тоа ни се нуди на го прифатиме како компромис, тоа не е компромис, тоа е диктат, меѓутоа ако ја анализираме Захариева треба макдонскиот народ кој ја создавал историјата на еден опредлен простор и во еден определен временски историски момент да се откаже од она се што го создвала како тековна содржина пренесена и на другите генерации. Мислам дека тие алудираат на истроријата од 9 до 20 век што значи дека македонскиот народ нема своја историја, таа е бугарска, ако го примениме директно она што ни се дава и ни се нуди, а она што постои ние ќе треба да ја признаеме како што тие велат влијанието на југослевенската федерација и историографија односно наводно ние немаме толку ум да создаваме своја историја или да го споделиме нашето македонско самоспознание и да дојдеме до денешното време односно да ја прифатиме северномакедонската реалност бидејќи ако се сеќавате ние веќе бевме предупредени од луѓе од Македонија дека ние тоа треба да го прифатиме како реалност северномакедонскиот атрибут наспроти македонскиот атрибут кој извира од именката македонски народ кој што создал своја историја и навистина се случува една непријатна ситуација која што мислам дека во корен треба да отфрли и да се постави сета таа работа на други позиции, вели Котлар.

Коронавирус