понеделник, 5. јуни 2023. Вести денес: 145
home Вести

Костовски: Властите се изживуваат со над 4.000 вработени во ЕЛЕМ, директорот да си даде оставка

Костовски: Властите се изживуваат со над 4.000 вработени во ЕЛЕМ, директорот да си даде оставка

Власта e исплашена од работниците и на секој можен начин се обидува да го оневозможи слободното синдикално организирање. Исплашена е зошто не направи ама баш ништо за подобрување на нивниот стандард. Партиските кадри на СДСМ во ЕЛЕМ на чело со Драган Миновски, вршат притисок врз вработените да пристапат во синдикат под контрола на власта, стои во писмото упатено од Европската конфедерација на синдикати до ЕЛЕМ, истакна Дарко Костовски на денешната прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ.

-Раководството на ЕЛЕМ повеќе од 4 месеци не му префрла пари на „Самостојниот синдикат на работниците од енергетиката, рударството и индустријата“ и го блокира неговото нормално функционирање. Раководството на РЕК Битола неосновано ги одзеде просториите и документите на постојниот синдикат и ги даде на користење на новиот синдикат, кој се формира по директива на новото раководство. Ова се само дел од притисоците со кои се соочуваат синдикатот и вработените во ЕЛЕМ. Во ОВА писмо упатено од Генералниот секретар на Европската конфедерација на синдикати, Јан Вилем Гудријан до раководството на ЕЛЕМ и генералниот директор Миновски, се апелира да запрат притисоците врз синдикатот и работниците, истакна Костовски и додаде:

„Европската конфедерација на синдикати упати 4 јасни барања до раководството на ЕЛЕМ, со цел гарантирање на непреченото синдикално организирање:

  1. Да даде јасна и недвосмислена изјава дека нема да се меша во работите на синдикатот.
  2. Да овозможи независна истрага која ќе биде спроведена од страна на Меѓународната организација на трудот и европските и светски синдикални здруженија.
  3. Да обезбеди простории и документација во сопственост на синдикатите, онаа што им беше земена да им биде вратена на истите;
  4. Да го почитува „Самостојниот синдикат на работниците од енергетиката, рударството и индустријата“ и да преговара со синдикатот и да најде решение за негово функционирање.

Ова е недозволиво однесување на власта. Властите се изживуваат со над 4.000 вработени во оваа претпријатие. ВМРО-ДПМНЕ го повикува директорот на ЕЛЕМ да понесе одговорност за случајов и да си даде оставка“.

ВМРО-ДПМНЕ апелира власта веднаш да престане со притисокот врз вработените и синдикатот во ЕЛЕМ.- Правото на синдикално здружување е уставно право на граѓаните и никој не смее да го попречува.

Најнови вести