четврток, 27. јануари 2022. Вести денес: 88
home Вести

Костов: Со овој Закон се слабее улогата, самостојноста и независноста на јавнообвинителската функција

Костов: Со овој Закон се слабее улогата, самостојноста и независноста на јавнообвинителската функција

Аналитичарот, Сотир Костов на телевизија Алфа жестоко го критикуваше зазаконското решние кое го предлага Владата да се гласа во Собранието. Според него со овој Закон се слабее улогата, самостојноста и независноста на јавнообвинителската функција.

-Се почна засилено од Пржино. Тогаш се погази Уставот и кога основните уставни вредности запишани во член 8, член 9 ќе бидат погазени, тогаш се распаѓа не само правниот систем туку и уставниот систем. Да не заборавиме за слабеењето на улогата односно, самостојноста и независноста на јавнобвинителската функција.

Костов истакна дека овој закон е пример за растеглива норма, не концизен крајната цел според аналитичарот е СЈО да продолжи со работа и да се фузира во новото јавно обвинителство.

-Овој закон е баш таков пример за растеглива норма, да се меша министерството, да се меша Владата, поголемиот обвинител да го прашува помалиот, наопачки поставеност итн. Не во Кривичното право сакате материјално, сакате нормално, нормите мора да бидат кристално јасни, концизни и да нема различни толкувања како што има во политиката и основната грешка е што сака нешто меѓу редови да мушне, а тоа е фамозниот член за СЈО за предметите за доказите. Докази не се чуваат, а овдека овој закон вели да се чуваат таму, таму и тој тој да ги чува. Докази се процесуираат, вели Костов.

Коронавирус