петок, 4. декември 2020. Вести денес: 4
home Вести

Коронавирус: 663 заболени лица, најмногу случаи во Скопје и Куманово – највисока смртност во Струга и Тетово

Коронавирус: 663 заболени лица, најмногу случаи во Скопје и Куманово – највисока смртност во Струга и Тетово

Со новозаболените 46 лица од коронавирус, вкупниот број на дијагностицирани пациенти со Ковид-19 во земјава достигна 663 лица. Меѓу заболените е и првиот регистриран случај на заразен од овој вирус во Пробиштип. Досега бројката на излечени пациенти е 37, а на смртни случаи 30.

Според место на постојано живеење или повремен престој, случаи на Ковид-19 се регистрирани во 19 градови низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје  и Куманово, додека највисок леталитет (смртност) се регистрира во Струга и Тетово.

Досега случаи на Ковид-19 се регистрирани во Скопје – 273, Куманово – 143,  Дебар – 49,  Штип-20,  Прилеп –46, Тетово – 30, Струга – 30, Велес – 18, Битола –8, Охрид –3, Кавадарци – 3, Гостивар –4, Гевглелија – 4,Струмица – 2, Крива Паланка-3, Радовиш – 4, Крушево – 3, Кочани – 19, Пробиштип – 1.

Во однос на дистрибуцијата по пол, Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) на веб-страницата објави дека се регистрирани 319 машки и 344 женски лица. Возраста на заболените се движи од 0 до 91 години (медијана – 46 години). Најголем број заболени (21,3 проценти) се на возраст од 50 до 59 години.

Во однос на симптомите кои се пријавени кај заболените лица, најчесто се регистрирани температура (64,1 отсто), кашлица (60,2), слабост (34,4), треска (20,1), болка во грло (16,6), отежнато дишење (16,2) и главоболка (16,0 проценти), а 206 лица се или биле без симптоми.

Според извештајот на ИЈЗ, во однос на коморбидитети, кај 181 лице се присутни хронична/и здравствени состојби, од кои 126 лица имаат кардиоваскуларна болест, 36 лица се со хронична белодробна болест, 35 со дијабет, 11 со хронична бубрежна болест и 23 со други хронични болести. Од хоспитализираните случаи, кај 80 се присутни коморбидитети. Регистрирани се 82 случаи на заболување меѓу здравствени работници.

Коронавирус