четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 43
home Вести

Конференција за реформите во разузнавачкиот сектор

Конференција за реформите во разузнавачкиот сектор

Стабилноста, владеењето на правото и безбедноста во Република Македонија, преку подобрување на отчетноста и управувањето на разузнавачкиот сектор против неправилна примена и злоупотреба на инвазивните методи за собирање информации, е целта на Конференцијата на тема „Реформите во разузнавачкиот сектор: постигнувања, предизвици и приоритети“ која ќе се одржи денеска во организација на ДЦАФ.

Целта на конференцијата, на која ќе се обрати претседателот на Собранието Талат Џафери, е да се поттикне политички став за придвижување на реформите, јакнење на капацитетите на субјектите во Парламентот, разузнавачкиот и правосудниот сектор и да се помогне во развојот на механизмите за надзор, одговорност и заштитните мерки во согласност со европските добри практики.

Програмата, според организаторите, има за цел да даде ефективен и одржлив придонес кон подобро демократско управување на разузнавачкиот сектор, со што ќе придонесе за подобрена стабилност, владеење на правото и безбедноста на државата и нејзините граѓани.

ДЦАФ смета дека локалната сопственост е суштинска за успешно спроведување на сите свои активности. Програмата и нејзините цели се одобрени од страна на Владата и Парламентот преку посебни Меморандуми за разбирање потпишани со ДЦАФ во мај 2018 година.

Коронавирус