вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Колкава е казната ако го возите дете без детско седиште во автомобил?

Колкава е казната ако го возите дете без детско седиште во автомобил?

35 евра и 15 негативни поени е казната ако родителите не ги возат децата во детско седиште во автомобил. Во Македонија оваа обврска е задолжителна од 2015 година, и за речиси 3 години се изречени само 39 глоби за овој прекршок. Родителите во земјава бавно ја прифаќаат практиката да ги врзуваат децата додека ги возат.

Во развиените земји таа обврска доследно се почитува но во земјава и покрај тоа што делото е казниво често децата се возат во рацете на своите родители, назад на седиштата во автомобилите. Во исто време црната статистика на смртност на децата во сообраќајни незгоди е поразителна.

Најнови вести

Коронавирус