вторник, 7. февруари 2023. Вести денес: 0
АКТУЕЛНО

Најнов биланс: Во земјотресите во Турција и Сирија загинале повеќе од 3.000 луѓе, најмалку 15.500 повредени

home Вести

Количеството на врнежи во првите 10 дена во август над декадните вредности

Количеството на врнежи во првите 10 дена во август над декадните вредности

Количествотто на врнежи за првите 10 дена од овој месец се движеше од 400 милиметри во Берово до 141 милиметри во Демир Капија, покажуваат мерењата на врнежите добиени од мрежата на метеоролошки станици на Управата за хидрометеоролошки работи за периодот од 1 до 10 август.

На останатите мерни места се регистрирани 130 милиметри врнежи во Прилеп, 113 милиметри во Струмица, 98 милиметри во Скопје, 95 милиметри во Штип, 86 милиметри во Битола, 66 милиметри во Охрид и 64 милиметри во Крива Паланка.

– Количеството на врнежи на станиците во Демир Капија, Прилеп, Струмица, Скопје, Штип и Охрид ги надминуваат досегашните суми на измерени декадни вредности (1951-2020), соопштија од УХМР.

Од Управата наведоа дека апсолутниот дневен максимум на врнежи во август до сега е надминат само на метеоролошката станица Струмица каде на 7 август 2020 година се измерени 62 милиметри. (MИА)