сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 50
home Вести

Кој кодошел за што сум разговарал со министерот Горан Милевски и како се дознало за содржината на разговорот?

Кој кодошел за што сум разговарал со министерот Горан Милевски и како се дознало за содржината на разговорот?

Пред два дена на Фејсбук упатив отворен повик до Јавното обвинителство со следната содржина:

„Пред повеќе од еден месец, по совет на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, со посредство на љубезниот директор на Бирото за јавна безбедност, Сашо Тасевски, во соодветната служба на МВР, пријавив физичко следење од страна на неовластено лице.

Спомнатото лице извршило физичко следење меѓу мене и министер во актуелната влада, следење за коешто спомнатиот министер лично ме извести, а на мое барање, тоа го потврдил и во разговор со министерот Спасовски. Морам да кажам дека соодветната служба на МВР многу брзо и крајно коректно состави службена белешка за настанот (што ја потпишав), која е проследена до Јавното обвинителство.

За жал, до овој момент немам никакво известување дали Јавното обвинителство постапувало по службената белешка и дали некој извршил било какви дејствија да се истражи случајот. Сметам дека како засегнат, имам право да бидам известен за тоа.

Затоа, очекувам најдоцна до среда, 20 ноември, до пладне, Јавното обвинитеоство да ја извести јавноста што се случува во врска со оваа службена белешка и дали по негов налог истражните органи го расветлуваат случајот. Доколку тоа не се случи, ќе бидам принуден, со напис на порталот Плусинфо, јас лично детално да ја информирам јавноста за настанот.

Нема заборавање, нема простување!

Значи, се читаме најдоцна в среда на пладне. Се надевам со официјална информација од ОЈО. А и без неа, секако се читаме“.

Во меѓувреме, по оваа објава, во текот на вчерашниот ден (вторник, 19 ноември), ми се јави лице од ОЈО и ме извести дека мојата пријава, односно службената белешка од МВР, стасала во обвинителството на 10 октомрви, но на 16 октомври била вратена во МВР, со насока таа да се поткрепи со докази. Се заблагодарив за информацијата. Претходно, од неофицијални извори, дознав дека некои лица веќе биле распрашувани во врска со мојата пријава, што веројатно значи дека наводите во неа веројатно се истражуваат.

Сепак, без намера да ја компромитирам постапката, сакам да ја известам јавноста дека министерот што го спомнувам е Горан Милевски, лидерот на ЛДП, а лицето кое било распрашувано за содржината на нашиот разговор во едно скопско кафуле (лицето кое нѐ следело), е од неговата блиска околина. Оставам истражните органи да утврдат на кој начин тоа лице се запознало со содржината на разговорот меѓу мене и Милевски и кој го испрашувал за тоа.

Целиот текст прочитајте го на ПлусИнфо или ТУКА.

Најнови вести

Коронавирус