среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Кочоска: Ребалансот на буџетот е целосно промашен

Кочоска: Ребалансот на буџетот е целосно промашен

Комплетно е промашена пресметката на приходите во ребалансот на буџетот истакна техничката заменик министерка за финансии, Гордана Димитриеска Кочоска за телевизија Алсат.

Покрај тоа што реабалансот на буџетот е целосно промашен таа обвинува и дека е ненавремен односно дека истиот требало да биде направен многу порано. Да се очекува да се остварат проекциите за приходната страна на буџетот е целосно нерално, вели таа со оглед на состојбата со коронавирусот во Македонија која од ден во ден се влошува.

-Во однос на тоа дали е задоцнет многу пати сум дискутирала и ја имам информирано јавноста дека јас уште на 24 март јас побарав ребаланс на буџетот, но факт е дека истиот се случи многу подоцна. А сега да видиме од апсект на она што се случувало со ребалансот и дали е во ред проекцијата која што е направена. Само за месец мај по првиот основен буџет, вкупните даночни приходи зборувам сега за данок на добивка, персонален доход и доход на ДДВ беа планирани 7,5 милијарди зборувам за месец мај. Со ребалансот 6,5 милијарди денари се предвидени, а за месец мај имаме остварено 4,3 милијарди односно 67 проценти во однос на планираното. И притоа околу 343 милиони денари, последната недела што требаше да се направи поврат на ДДВ не е направен. Ако го одземеме од од овие 4 милијарди и 300 милиони ќе дојдеме на 4 и ќе видиме колку ние имаме остварување. Значи во период кога се спрема ребалансот ние имаме комплетно погрешна проекција. Сега да гледаме што ќе се случува до крајот на годината, додава Димитриеска Кочоска.

Таа потенцира дека во период од јануари до мај по основ на вкупните даночни приходи се 73 милијарди или тоа е 8,9 проценти помалку во однос на минатата година. Тоа е тоа што го кажа истото и министерката за финансии во неделата.

-Доколку пресметаме уште колку средства ни е потребни да ги собереме почнувајќи од јуни до крајот на годината за да стигнеме до оние 196 милијарди ребалансиран приход нас ни требаат уште 123 милијарди средства кои што треба да бидат приход, во суштина за буџетот. Исто толку сме собрале и минатата година. Јуни месец собираме приходи за мај, во мај имавме затворени еден куп субјекти, ситуацијава гледаме дека не стивнува, јас не знам како овој ребалансиран приход ќе го оствариме, завршува Димитриеска Кочоска.

Коронавирус