четврток, 26. јануари 2023. Вести денес: 188
home Вести

Клучниот сведок во „Сопот“ бил крвнички тепан, врзан за радијатор го терале да потпише изјава

Не му давале доволно вода и храна, а постојано добивал закани дека ќе го лишат од живот, доколку не постапи како што тие му кажуваат. Целта на тортурата била да се присили да потпише изјава дека тој бил стражар додека од нив посочените лица ја поставувале мината, пишува НОВА.
Клучниот сведок во „Сопот“  бил крвнички тепан, врзан за радијатор го терале да потпише изјава

Четворица агенти на УБК во тајна база на полицијата во село Банско, близу Струмица, два пати, по неколку дена, крвнички го тепале и го гореле по телото Рамадан Бајрами од Куманово, со цел од него да направат лажен сведок во случајот Сопот, објавува порталот Судство.

Бајрами, кој е од кумановоското село Сопот, во 2003 година, бил киднапиран од пред судот во градот од агенти на УБК и присилуван да ги обвини неговите соселани дека ја подметнале нагазната тенковска мина од која загинаа двајца полски војници и еден македонски државјанин.

Ова го потврди обвинителот од СЈО при денешниот главен претрес за овој случај за кој нагласи дека ниту СЈО, ниту ОЈО имале било каков доказ дека лицата кои минаа години во притвор и затвор се сторители на тој трагичен настан.

Истрагата утврдила дека исказот на Бајрами кој е клучен за  осомничените да бидат осудени за тероризам, била изнудена со закани од припадниците на УБК.

Рамадан Бајрами, на 23.05.2003 година се упатил кон полициската станица во Куманово за да обезбеди извод за своето дете и пред трафика, каде што отишол да купи барање, од непознати лица, за кои подоцна дознал дека биле полициски службеници, бил удрен во задниот дел од главата. Тие му ставиле лисици, му ја кренале јакната преку глава и  откако го ставиле во возило, почнале да го удираат. Го возеле околу 2 часа и го однесле на непозната локација, пренесе НОВА ТВ.

-Таму бил држен шест дена и бил изложен на физичка и психичка тортура од припадници на УБК. Сведокот изјавил дека целиот период бил со едната рака заврзана за радијатор. Бил физички и психички малтретиран. Удиран со клоци и со летва по целото тело а еден од припадниците на УБК му држел запалена цигара до челото. Не му давале доволно вода и храна, а постојано добивал закани дека ќе го лишат од живот, доколку не постапи како што тие му кажуваат. Целта на тортурата била да се присили да потпише изјава дека тој бил стражар додека од нив посочените лица ја поставувале мината, пишува НОВА.

Фактот дека своерачна изјава од 25.03.2003 година била изнудена, непосредно го потврдува и еден од припадниците на УБК. Тој наведува дека кога разговарал со сведокот Рамадан, тој не му кажал ништо битно за инцидентот во Сопот.  

-При извршените претреси во домот на таткото на Рамадан, Хајруш Бајрами, и во домовите на обвинетиот Сулејман Сулејмани и Зенел Клаиќи, не биле пронајдени докази во врска со кривичното дело. Немало ниту оружје, ниту муниција, ниту експлозиви и предмети кои можат да ги поврзат обвинетите со терористичкиот акт. Во меѓувреме, Рамадан бил присилуван повторно да го смени исказот, па од соизвршител да стане сведок со тоа што ќе изјавел дека за времето на поставување на експлозивната направа тој бил во својот дом и не бил задолжен да чува стража, објавува порталот.

СЈО утврдило дека очигледна била намерата, Рамадан Бајрами да добие својство на сведок во постапката, а не на обвинет, затоа што во случај да бил обвинет тој ќе морал да има бранител при неговиот распит, со што би се компромитирала реализацијата на планот. Од доказите произлегува дека е сторено кривичното дело, меѓутоа со ниту еден доказ кривичното дело не може да се поврзе со обвинетите, заклучува СЈО.

Специјалните обвинители веќе имаат одредени информации за евентуалниот сторител.