среда, 7. декември 2022. Вести денес: 40
home Вести

Ќулавкова: Продолжува културоцидот започнат со промената на топонимите во Егејска Македонија

Ќулавкова: Продолжува културоцидот започнат со промената на топонимите во Егејска Македонија

Академик Катица Ќулавкова на својот фејсбук профил постираше предупредување на опасноста до која би дошло како резултат на договорот со Грција. Имено, академик Ќулавкова смета дека со спроведувањето на договорот со Грција може да биде извршено културно уништување на македонската култура преку извртување на историјата.

Познато е дека историските факти некогаш се толкуваат на различен начин (од победниците и од поразените), ама ретко кој се осмелува да ги фалсификува фактите. Ако тоа се направи со историографијата за Македонија, тогаш тоа е флагрантно продолжување на културоцидот започнат со промената на топонимите во Егејска Македонија 20-тите години на ХХ век”, смета академик Катица Ќулавкова една од ретките академици која се спротистави на раководството ма МАНУ и не се согласи со промената на името на државата и законот за јазици.

Qatar 2022