понеделник, 17. јануари 2022. Вести денес: 158
home Вести

Ќе се менуваат и парите со новото име Република Северна Македонија

Ќе се менуваат и парите со новото име Република Северна Македонија

Народната банка со оглед на комплексноста на постапката треба да направи анализа и план на неопходните активности за постепена замена на банкнотите, со оценета временска динамика, во рамките на редовните нови емисии, водејќи сметка за макроекономската стабилност, а првите нови банкноти со новото име на Народната банка би можеле да бидат изготвени на почетокот на 2020 година.

Потоа, сукцесивно, да бидат целосно заменети најдоцна во рок од пет години од отварањето на релевантното ЕУ поглавје.

Најнови вести

Коронавирус