вторник, 20. април 2021. Вести денес: 0
home Вести

Кареви револтирани: Спречени да положат цвеќе на гробот на нивниот прадедо, бараат Никола Карев да биде вратен во химната

Кареви револтирани: Спречени да положат цвеќе на гробот на нивниот прадедо, бараат Никола Карев да биде вратен во химната

За промената на саатницата на полагањето на цвеќе на гробот на Никола Карев, не биле информирани ниту неговите потомци, правнуците на Карев, кои беа револтирани од овој чин и истакнаа дека не се согласуваат со ваквиот потег на власта. Тие велат, дека нивниот дедо бил чист Македонец кој се борел за Македонија исто како и останатите илинденци. Побараа да се разгледа нивното барање, нивниот прадедо Никола Карев да биде вратен во химната на Македонија.

Ова се изјавите на тројцата правнуци на Карев за Сител ТВ.

-Имаше покана во 9 часот да присуствуваме сите тука, а тие дојдоа предвреме и заминаа и не не поканија да дојдеме и групно да го славиме денот денешен.

-Ние со Бугарија добри комшии сме и со Србија и со Грција, но ние сме Македонци и за оваа Македонија народ и партизани гинеле за македонското име.

-По која основа и незаслуга е исфрлен Никола Карев од химната. Бараме во најскоро време да ни одговори некој од историчарите во Македонија или некој од МАНУ. До ден денес не добивме никаков одговор.

Коронавирус