среда, 31. мај 2023. Вести денес: 105
Во живо

Трибина на тема „Политики за развој енергетскиот сектор“

home Вести

Каракамишева-Јовановска: Владата изворно, оригинерно нормирала нова ситуација што не е дозволено според мислењето на Уставниот суд

Каракамишева-Јовановска: Владата изворно, оригинерно нормирала нова ситуација што не е дозволено според мислењето на Уставниот суд

Тоа што јас од почеток го велам и пишувам во врска со уредбата со законска сила за прашањата поврзани со изборниот процес го потврди и Уставниот суд во одлуката со која ја поништи уредбата за надоместоците на вработените во јавниот сектор, пишува на ФБ проф. д-р Тања Каракамишева-Јовановска.

“Уредбите со законска сила можат да бидат донесени само во функција на ОПЕРАЦИОНАЛИЗИРАЊЕ на уставните и законските одредби, а не со истите изворно, оригинерно да се нормира одредена ситуација што не е предвидена со Уставот или со закон” – смета Уставниот суд.

Во Изборниот законик никаде не е предвидено дејствие запирање, замрзнување, престанување на избори, на изборни дејствија, како што е уредено со уредбата што значи владата изворно, оригинерно нормирала нова ситуација што не е дозволено според мислењето на Уставниот суд, пишува  Каракамишева-Јовановска.