понеделник, 19. октомври 2020. Вести денес: 146
Во живо

Следете во живо: Live chat со Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ

home Вести

Како правилно се честита Велигден?

Како правилно се честита Велигден?

По повод најголемиот празник сите православни христијани едни на друго си упатуваат познати традиционални честитки и очекуваат да им се врати на сличен начин, со отпоздрав. Но, многумина тој поздрав не го изговараат правилно.

Еве каде е грешката и како гласи правилниот и единствено точен велигденски поздрав, а кои верзии никако не би требало да ги користите бидејќи е потполно неточни.

Христос воскресна, Христос васкресе, Христос воскрес, Ристос воскресе… слушаме толку слични, а во суштина сосема различни изговори на велигденскотот поздравување и честитање.

Најправилно би требало да се каже: : „Христос воскресна”! А покрај тоа дозволен е и архаичниот, црквен облик „Христос воскресе”.

Коронавирус