понеделник, 25. јануари 2021. Вести денес: 72
home Вести

Како ќе изгледаат личните карти за албанските граѓани

Како ќе изгледаат личните карти за албанските граѓани

На Фејсбук страната на Движењето Беса, постирана е „фотошоп“ верзија на тоа како во иднина би изгледала лична карта на Албанците во „Северна Рпублика Македонија“ со кусо објаснување какви придобивки обезбедило оваа партија во преговорите со премиерот Зоран Заев.

1. Загарантирано државјанство за Албанците.

2. Во личните карти ќе има графа на етничка, албанска припадност.

3. Албанската дијаспора од Македонија ја воведовме во уставот.

4. Ние не го затворивме поглавјето за правата на Албанците.

5. Движење Беса ја запечати иднината на Северна Македонија во НАТО.

Интересно е дека државјанството – македонско ќе биде напишано на албански, а ќе има и посебна графа за етничката припадност, нешто што во сегашните лични карти – го нема.

Најнови вести

Коронавирус