понеделник, 6. декември 2021. Вести денес: 63
home Вести

Како до правилна домашна самоизолација?

Како до правилна домашна самоизолација?

Останете дома, освен во случај на итност. Доколку имате можност, работете од дома.

Одделете се од останатите во различни простории. Редовно проветрувајте ги просториите.

Користете посебен тоалет/бања.

Избегнувајте заедничко користење предмети за домаќинство како крпи за раце, постелнина, чаши, прибор за јадење…

Доколку нарачувате храна/продукти преку достава, замолете го доставувачот да ги остави продуктите пред вашиот дом.

Обидете се да се држите подалеку од вашите домашни миленици. Доколку ова е невозможно, мијте ги рацете пред и по контакт.

Бидете на безбедно растојание со другите помеѓу 1 и 2 метри.

Чистете ги површините во домот коишто најчесто ги користите.

Следете ги препораките за превенција од здравствените установи.

Доколку чувствувате исти или слични симптоми на грип, не посетувајте доктор, туку јавете се во центрите за јавно здравје.

ЦЈЗ Битола – 071/261-330

ЦЈЗ Велес – 071/219-278

ПЕ Гевгелија – 078/545-444

ЦЈЗ Кочани – 071/373-913

ЦЈЗ Куманово – 070/215-851

ЦЈЗ Охрид – 070/723-029

ЦЈЗ Прилеп – 076/475-747

ЦЈЗ Скопје – 071/289-614

ЦЈЗ Струмица 072/235-543

ЦЈЗ Тетово 075/240-464

ПЕ Гостивар 076/365-161

ЦЈЗ Штип 078/365-613

ИЈЗ Скопје 078/387-194

ЗД Ало докторе 02/15-123

Најнови вести

Коронавирус