четврток, 9. декември 2021. Вести денес: 16
home Вести

Јанушев: СДСМ вади афери на ниво на типично дневно политиканство, покажува слабост и пробува да го дискредитира ВМРО-ДПМНЕ

Јанушев: СДСМ вади афери на ниво на типично дневно политиканство, покажува слабост и пробува да го дискредитира ВМРО-ДПМНЕ

За новата афера за завршниот извештај на претседателските избори за сума од 400 илјади евра за која СДСМ ја обвинува партијата ВМРО-ДПМНЕ дека вршела криминал, Игор Јанушев во емисијата „Што не е јасно“ рече дека доколку тоа било криминал, веројатно немаше да биде на слобода, ниту пак гостин во телевизиската емисија.

-Ако беше криминал немаше сега да седам овде и да разговарам со Вас. Типично дневно политиканство и покажување на една слабост и покажување на една очајна ситуација во којашто се наоѓаат.
Јанушев даде кратка генеза на случувањата според која, секоја партија учесник во изборната кампања има обврска да достави завршен извештај до Државна Изборна Комисија, до ДКСК и до сите релевантни институции и според тоа партијата ВМРО-ДПМНЕ доставила извештај во законскиот рок предвиден со законот, рече Јанушев и додаде:

„Јас како потписник на сметката го потпишав тој извештај и таму се достави. Точно е дека во извештајот ние самите сме навеле и сме ја прикажале објективната ситуација како што била, дека сме останале должни 400 илјади евра. Ние не бегаме од тоа, ниту ќе избегаме“.

Тој претпостави дека СДСМ или сега го виделе тој податок или некој им дојавил, и преку тоа пробуваат да го дискредитираат ВМРО-ДПМНЕ и да го дискредитираат него како генерален секретар на партијата.

-Она што не го знаат или она што нарочно го премолчуваат е дека ние како партија ниту сме останале должни на некого, ниту ќе останеме должни, ниту имаме било каква концесија. Ситуацијата е веќе уредена и договорена со спогодби. Афера можеби сакаат да прикажат дека има, меѓутоа дефинитивно е далеку од криминал или од некое незаконско постапување, дециден беше Игор Јанушев.

Коронавирус