недела, 5. јули 2020. Вести денес: 106
МЕГА БОМБА

Нова аудио бомба: Се гледам со Вице, дадоа зелено светло да му се зaпaли колата, Трајче Заев даде црвен картон да не работи ништо

Во живо

Мицкоски пред граѓаните во Крушево ја претставува програмата на ВМРО-ДПМНЕ

home Вести

Јанушев: ДИК достави мислење каде што јасно пишува дека им се потребни од 35 до 50 дена за спроведување на избори

Јанушев: ДИК достави мислење каде што јасно пишува дека им се потребни од 35 до 50 дена за спроведување на избори

Генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев гостуваше во емисијата „Детектор“ каде што посочи дека ДИК има доставено мислење дека им се потребни минимум 35 до 50-тина дена за да се подготват за избори.

-Мислењето на ДИК не е е мислење на еден човек таму кој што можеби не инклинира или симпатизира одредена партија. Ова мислење не е мислење направено од еден човек, ова мислење врз основа на сите членови на ДИК кој што го имаа состанокот со претседателот Пендаровски. Впрочем и самово мислење почнува вака – „Согласно заклучокот од нашиот заеднички состанок одржан на 13-ти мај 2020 година, а за потребите на организирање и спроведување..“ продолжува натака, а адресирано е до претседателот на државата, појасни Јанушев.

Јанушев додаде дека сите од ДИК без разлика кој од која партија е предложен биле кај претседателот на државата, разговарале и заклучиле дека им се потребни 35 до 50-ти дена за да се подготват за избори.

-Во мислењето се предвидени и изборните дејствија дадени со рокови кои што им се потребни како минимални и максимални рокови за да можат да се спроведат изборите. Минималниот рок овде е 35 дена, а максималниот е некаде околу 50-тина дена. За на крај да укажат, односно да го донесат како заклучокот од заедничкиот состанок дека – „На крајот ви укажуваме дека согласно погореизнесеното е невозможно да се организира гласање во преостанатиот рок од 22 дена“. Понатаму, – „На ДИК треба да и се овозможи да преземаат дејствија и активности и за време на важењето на вонредната состојба. Како и ставање на располагање на потребите на потребните финансиски, човечки и технички ресурси“, прочита Јанушев.

Јанушев запраша зошто ова го бара ДИК.

-Бидејќи во Уредбата е напишано во членот 5 дека – „Спроведувањето на изборните дејствија ќе продолжат од денот на престанокот на вонредната состојба“. Додека во претходниот член 4 пишува – „Се задолжува ДИК да ја обезбеди и чува постојаната изборна документација до продолжување на спроведување на изборните дејствија и изборите“. Што значи кога ја носеле оваа Уредба за која им рековме да не брзаат бидејќи не се консултираа со никого и дека ќе направи дополнителни проблеми не не послушаа. Изгласаа на Влада, нагласи Јанушев.

Парламентарни избори 2020