сабота, 6. јуни 2020. Вести денес: 23
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Јаневски: Дали Ројтерс е виновен за смртта за жената од Горно Татеши?

Јаневски: Дали Ројтерс е виновен за смртта за жената од Горно Татеши?

Додека сега се вртат телефони за да се види зошто почината од струшко не била примена на Инфективното одделение во охридската болница, постои еден друг сериозен проблем со овој случај кој ќе помине незабележано. Имено, жената била во контакт со заразениот лекар од Дебар пред прогласување на кризната состојба на 13 март. Според МЗ, била на гости, што значи, ако можела да патува од своето село во струшко до Дебар, била во релативно добра состојба.

По ова, таа и нејзиниот сопруг се нашле во домашна изолациа. Во ред. Но секогаш има едно „ама“, а во овој случај тоа е дека жената имала хронична белодробна болест. Во соопштението на Министерството не се наведува која е таа хронична болест, но која и да била, кај жена од 66 години, која живее во некое село за кое 90 отсто луѓето во Макеодниај не ни чуле, е доволен податок не за еден црвен аларм, туку за општа узбуна.

Мислите дека во селото некој навистина сериозно ја контролира ситуацијата со изолација? Свесни сте колку луѓе и до денешен ден не ја сфаќаат сериозно ситуацијата?

Настрана тоа, не е тајна дека не само Ковид 19, туку и обичниот грип, може за кратко време да предизвика таква инфекција на белите дробови, што за хронично болните нема веќе никаков спас. И за тоа не треба да си стручњак. Со Ковид 19, проблемот е таков, што според пулмолози кои дневно добиваат извештаи од болниците во загрозените центри низ светот, а посебно Европа, тој е шест пати посилен. При тоа, од класична и позната слика на белите дробови зафатени од инфекција, за сосема кус период, во некои случаи за само 72 часа, па дури и пократко, белите дрбови едноставно биваат уништени. И тоа што научниците и лекарите низ всетот се обидуваат да го решат, е зошто одеднаш, имунолошкиот систем кој до вчера релативно добро се носел со болеста, одеднаш, практично преку ноќ, свртува во друга насока. А, за толку кратко време, тврдат пулмолози, нема време, ниту има можност ефективно да се реагира. Тоа е и еден од главните проблеми во Италија – многу возрасни лица, истовремено хронично болни, ги држат под контрола во болница, и потоа, одеднаш се случува колапс.

Оттука, ваквите лица, кои биле во допир со заразен, а се хронично болни, во овој случај на белите дробови, плус со срцево заболување што ја комплицира приказната и згора на се и имаат висок притисок, би требало да бидат безмалку под постојан надзор дури и да немаат симптоми. Да не зборуваме за тоа дека било каков симптом кај овие лица, па дури и обично кивнување е знак за тревога од највисок степен, а дома, тие лица можеби и нема веднаш самите да му посветат внимание.

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ НА ДАРКО ЈАНЕВСКИ МОЌЕТЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ НА ДЕНЕШЕН.МК.

Коронавирус