четврток, 17. јуни 2021. Вести денес: 127
home Вести

Јаневска: Средношколците не бегаат од полагање матура и ништо не менува ако полгаат два наместо предвидените четири испити

Јаневска: Средношколците не бегаат од полагање матура и ништо не менува ако полгаат два наместо предвидените четири испити

Полагањето на матурата не се доведува во прашање, ниту тоа се прави со нивното барање за промена на концептот на полагање на матура. Концепцијата може да ја смени и самата министерка за образование на предлог на Бирото за развој. Ние треба да им излеземе во пресрет бидејќи е специфична ситуацијата, полошо од ова е само војна, а ние изгубивме за еден месец 350 граѓани од корона, рече професор Весна Јаневска, претседателка на Комсијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ на гостувањето во емисијата Топ тема на телевизија Телма

-Не гледам причина зошто да не им олесниме. Не станува збор за неполагање матура, кршење на права и обврски. Станува збор за разбирање и широкоградост, ако се расположени за договор и нека се договорат, бидејќи тие требаше да пријават полагање до 31 декември и тоа го сторија, рече Јаневска.

Професорката Јаневска кажа дека ВМРО-ДПМНЕ бара измена во Законот за средно образование во член 38 и дека тоа се бара само за овие матуранти од оваа година, условно за следната година.

-Ако пратениците размислат реално, не политички се надевам дека на измените на предложениот Закон ќе гласаат и ќе им овозможат на матурантите да полагаат матура со два наместо четири испити, рече Јаневска.

ЕУРО 2020

Македонија