вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 45
home Вести

Изминатиов период запленети над 147.000 пиротехнички средства

Изминатиов период запленети над 147.000 пиротехнички средства

Министерството за внатрешни работи во изминатиов период презеде зајакнати репресивни  мерки, со цел санкционирање на употребата на петарди и други пиротехнички средства, но и неов властената трговија со нив, при што запленети се над 147.000 пиротехнички средства.

За неовластена употреба на пиротехнички средства предвидена е глоба во износ од 200 до 500 евра, согласно член 31 од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир, додека според член 396 од Кривичниот законик за недозволено изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материи, следува казна затвор од три до десет години.

Коронавирус