сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 8
home Вести

Изгласани амандманите 33 и 34, Македонија стана „Република Северна Македонија“

Изгласани амандманите 33 и 34, Македонија стана „Република Северна Македонија“

Со 65 гласа „за“, 18 „против“ и 8 воздржани, Собранието вечерва го усвои и вториот нацрт-амандман на Уставот.

Со вториот нацрт-амандман ХХХIV се предвидува во Преамбулата на Уставот зборовите „одлуките на АСНОМ“ да се заменат со зборовите „Прогласот од Првото заседание на АСНОМ” и се додава Охридскиот рамковен договор.

Претходно претпладево Собранието со 67 гласа „за“, четири „воздржан“ и 23 „против“ го утврди нацртот на амандманот XXXIII на Уставот на Република Македонија.

Седницата продолжува утре.

Коронавирус