среда, 23. септември 2020. Вести денес: 81
home Вести

Избор на претседател на Универзитетското студентско собрание на УКЛО

Избор на претседател на Универзитетското студентско собрание на УКЛО

Во согласност со Законот за високо образование и Статутот на Универзитетот „Св.Климент Охридски„-Битола (УКЛО), денеска ќе се одржи Изборно собрание за претседател и членови на раководството на Универзитетското студентско собрание на УКЛО во Битола.

– Претседателот на Универзитетското студентско собрание се избира од редот на претставниците именувани во Универзитетското студентско собрание, со тајно гласање, со мандат од една година, со право на уште еден избор. Студентско собрание е тело на Универзитетот во кое членуваат претставници на студентите на универзитетско ниво, соопштија од УКЛО.

Универзитетското студентско собрание, како што соопштија од Универзитетот, ги штити интересите на студентите, учествува преку свои претставници во одлучувањето во органите и телата на Универзитетот и ги претставува студентите во рамки на високото образование како членови на академската заедница.

– Универзитетското студентско собрание има надлежно студентски претставници во Сенатот и другите органи и тела на универзитетот, каде што студентите заедно со професорите и другите членови на академската заедница заедно и рамноправно носат одлуки. Универзитетското собрание го предлага и студентскиот правобранител пред универзитетскиот сенат, а се грижи и за квалитетот на студентот и квалитетот на процесот на студирање, студентскиот стандард, остварување на студентските права и интереси и за студентската културна, социјална и интелектуална надоградба, се наведува во соопштението.

Коронавирус