четврток, 8. декември 2022. Вести денес: 55
Во живо

„Св. Климент Охридски, стожерот на македонската грамотност“

home Вести

Историјата најболна точка, нема напредок на Комисијата за историски прашања меѓу Бугарија и Македонија

Историјата најболна точка, нема напредок на Комисијата за историски прашања меѓу Бугарија и Македонија

Следниот состанок на Комисијата за историски прашања меѓу Бугарија и Република Северна Македонија ќе се одржи во октомври. Тоа е по барање на македонската страна, изјави за БНТ копретседателот на таа комисија Ангел Димитров.

– Нема напредок, но и нема што да се промени брзо. Речиси ништо не е исполнето со Договорот за пријателство и соработка…Тоа е главниот проблем, а не работата на историската комисија, изјави Димитров, иако призна дека историјата е најболната точка.

– Потребната катарза во историското размислување не може да се случи без политичка волја за тоа, а дипломатијата е само функција на политиката и не треба да се става акцент на тоа, нагласи Димитров.

Тој истакна дека компромиси во науката не само што не треба да се прават, туку и не треба да се очекуваат, а очигледно таков бил и ставот на нивните колеги од Северна Македонија.

Qatar 2022