среда, 20. октомври 2021. Вести денес: 0
home Вести

Институтот САРИСА ја одржа работилницата „Квалитетно образование – патот кон иднината“

Институтот САРИСА ја одржа работилницата „Квалитетно образование – патот кон иднината“

Во организација на Институтот за конзервативни политики „САРИСА“ вчера во Скопје се одржа тематската работилница „Квалитетно образование – патот кон иднината“, во која говорниците се осврнаа на актуелната состојба со образованието во Република Македонија.

Настанот го отвори и го модерираше м-р Сашо Марковски, Извршен Директор на Институтот „САРИСА“, кој даде краток осврт на работата на Институтот, и на кратко ја искоментира моменталната состојба со образовните реформи во Република Македонија. Првиот панелист, м-р Александар Богатинов, зборуваше на тема „Зошто образование? – Потребата на хуманистичките знаења во современото образование!“, и даде свое видување на дилемата дали треба новите генерации да се прилагодуваат на капиталистичките потреби и технолошкиот развој на човештвото, или пак да се негуваат и развиваат моралните и умствени способности на индивидуата?

Вториот говорник, проф. д-р Самоил Малчески направи една ретроспектива и се осврна на темата „30 години образовни реформи! Каде грешиме?“, при што даде свое видување и анализа на успесите и неуспесите на образовните реформи.
Последниот панелист, д-р Драгана Костевска, зборуваше на тема „ Тема: Пермутација наспроти диверзификација на можности“, и даде свое рационализирање за еднаквите можности на пазарот на трудот и потенцијалот на младите генерации да се вклучат во тој пазар.

Настанот беше организиран во соработка со Шведската алумни мрежа за Западен Балкан (SANWB), со поддршка од Шведскиот Институт (Swedish Institute).

Локални избори 2021