петок, 18. октомври 2019. Вести денес: 66
home Вести

Имало повеќе гласачки ливчиња во кутијата: Поништено гласањето на едно избирачко место во Ѓорче Петров

Имало повеќе гласачки ливчиња во кутијата: Поништено гласањето на едно избирачко место во Ѓорче Петров

Три гласачки ливчиња повеќе во кутијата од бројот на гласачи нотира Државната изборна комисија во едно избирачко место во општина Ѓорче Петров.

Станува збор за избирачкото место 2564, каде гласале 405 избирачи, а во кутијата имало 408 ливчиња. Комисијата на денешната седница донесе одлука да го разреши избирачкиот одбор и да поведе дисплинска постапка за членовите.

Според ДИК, избирачкиот одбор направил пропуст во постaпката на гласање на првиот круг на претседателските избори и на негово место ќе се избере нов одбор за вториот круг избори. ДИК одлучи да се поништи гласањето на ова место, но да нема прегласување.