недела, 12. јули 2020. Вести денес: 63
МЕГА БОМБА

Заев договора да паднат судски предмети, „позадински комбинациите се правени со Катица, Оливер, со Радмила“

home Вести

Иконографијата во Атина ја отсликува омразата кон Македонија

Иконографијата во Атина ја отсликува омразата кон Македонија

Иконографијата на протестите во Атина против Македонија е многу јасна. Грци во униформи на андарти кои во времето на Павлос Мелас, Ванагел од Сребрено, Коте од Руља и нивниот водач и духовен творец Германос Каравангелис ги колеле и протерувале македонците од Егејска Македонија. Денешниот Каравангелис е грчката црква.

Симболите и целата иконографија и сценарио на протестот јасно ја оцртува омразата која се генерира во грчкото општество кон Македонија.

Историчар кој го контактираше КУРИР рече дека старата иконографија е речник.

– Се сеќавате дека пред неколку години кажав дека македонското прашање се отвора со сета жештина? Ова е тоа време.

Ситуацијата според него е истата каико во втора светска војна Евреите да преговараат со германците.

Иконографијата на протестот јасно ја оцртува грчката Мегали идеја. Грчки знамиња, соинцето од Кутлеш и знамето на патријаршијата.

 

Парламентарни избори 2020