петок, 3. декември 2021. Вести денес: 132
home Вести

И вечерва кавадарчани дишат загаден воздух

И вечерва кавадарчани дишат загаден воздух

И вечерва граѓаните дишат загаден воздух, покажуваат мерните станици за мерење на загаденоста во воздухот.

Имено, најазагадено е во општина Кавадарци со измерени 230 ПМ 10 честички на метар кубен. Изминатиот период Кавадарци е најчесто загадена општина, а најмногу се измерени дури 8 пати повеќе од дозволеното ниво или измерени 418 ПМ 10 честички на метар кубен. Со оглед дека општината е трета по ред на најголем број на новозарени граѓани од корона вирус, загадениот воздух само дополнително им го отежнува здравјето на кавадарчани.

Веднаш по Кавадараци е општина Куманово со измерени 213 ПМ 10 честички, а трета по загаден воздух е Велес со измерени 186 ПМ 10 честички на метар кубен.

Коронавирус