четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 142
home Вести

И вечерва граѓаните дишат отровен воздух: Најзагаден град е Кавадарци

И вечерва граѓаните дишат отровен воздух: Најзагаден град е Кавадарци

И вечерва мерните станици за квалитет на воздухот покажуваат висок степен на канцерогени ПМ 10 честички во воздухот.

Имено, најзагадена општина е Кавадарци со измерени 419 ПМ 10 честички, или на дури 8 пати повеќе од дозволеното ниво.

Веднаш по Кавадарци е општина Кичево со 246 ПМ 10 честички, Битола 243 и скопското Лисиче со 221 ПМ 10 честички.

Загадениот воздух е огромен проблем, а власта и понатаму останува глува на решавање на овој проблем кој во време на епидемија на коронавирус дополнително е опасност по здравјето на граѓаните.

Коронавирус