вторник, 19. јануари 2021. Вести денес: 103
home Вести

И Србите ќе го слават Денот на словенската писменост во чест на Кирил и Методиј

И Србите ќе го слават Денот на словенската писменост во чест на Кирил и Методиј

Владата на Република Србија на денешната седница го усвои Предлог-законот за дополнување на Законот за државни и други празници со кој предлага 24 мај да биде нов празник – Ден на Кирил и Методиј.

-Со овој празник ќе се одбележува Денот на словенската писменост и култура, кој го втемелија словенските просветители Кирил и Методиј, основачите на словенската книжевност и креаторите на првото словенско писмо – глаголицата, соопштија од Кабинетот за соработка со медиумите на српската Влада. (МИА)

Коронавирус