сабота, 1. октомври 2022. Вести денес: 9
home Вести

И додека Владата носеше уредба за плажите на вчерашната седница- во Охрид се прават нови платформи (ВИДЕО)

И додека Владата носеше уредба за плажите на вчерашната седница- во Охрид се прават нови платформи (ВИДЕО)

Додека Владата вчера ја носеше уредбата за плажите во Охрид на видеото кое ни беше испратено од ова туристичко место во Македонија се гледа како никнува нова платформа.

Платформата е буквално во езерото, покрај кејот и пристаништето.

Засега немаме информација дали инспекцијата излегла на терен и дали оваа платформа е легална или уште едно узурпирање на заштитеното езеро од УНЕСКО.

Инаку вчера Владата донесе одлика со која сите кои имале договор за закуп на плажа и истиот е истечен или пак раскинат, мора да ги вратат земјиштата во првобитна состојба, се вели во уредбата која Владата ја донесе на вчерашната седница.

Со неа се опфаќаат и нелегалните стопанственици со плажите во Охрид кои узурпирале 25 локации на охридското крајбрежје.

Проверка нема да вршат општинските инспектори, туку Пазарниот инспекторат и Управата за јавни приходи, кои од нелегалните стопанственици ќе треба да бараат договор за закуп, а пак, доколку тие го немаат, тогаш согласно законите ќе тие ќе бидат казнети, а нивните објекти затворени.

Коронавирус