петок, 14. август 2020. Вести денес: 0
home Вести

GREEK CITY TIMES: Трговската марка „Македонија“ обезбедена од грчките компании

GREEK CITY TIMES: Трговската марка „Македонија“ обезбедена од грчките компании

Генералниот секретар за трговија и заштита на потрошувачите, Димитрис Авлонитис, во средата им рече на новинарите дека се заштитени правата за трговски марки за грчките компании што го користат терминот “Македонија”, пишува Greek City Times.

Поконкретно, правата се обезбедуваат за сите трговски марки регистрирани на национално, европско или меѓународно ниво и додаваат дека ознаките: Заштитена ознака за потекло и заштитена географска ознака се по дефиниција географски квалификации кои не се однесуваат на земји, туку на специфични области.

Авлонитис потоа објасни дека Преспанскиот договор содржи одредба за формирање на консултативен комитет, во контекст на кој претставниците на производителите и производителите од двете земји ќе ги испитаат сите можни забелешки или проблеми со кои се соочуваат бизнисите во врска со употребата на терминот “Македонија” во разни комерцијални цели. Комитетот ќе биде формиран до крај на 2019 под јурисдикција од Министерството за надворешни работи и ќе биде активен три години. Покрај тоа, Авлонитис забележа дека само 19 трговски марки кои содржат референци за терминот “Македонија” се регистрирани во Канцеларијата за интелектуална сопственост на Европската унија, додека не се забележува зголемување на бројот на пријави на грчки компании.

“Фактот што малкумина се регистрирани не е ниту добар ниту лош. Тоа е прашање на бизнис избори, а грчките компании нема да бидат обесправени “, рече тој. Конечно, Авлонитис забележа дека тврдењата за наводни правни спорови кои ќе произлезат од последиците од договорот се неосновани. “Договорот не дава основа за тужби. Ова тврдење не е валидно”, рече тој.

Коронавирус