четврток, 23. мај 2019. Вести денес: 59
home Вести

Грците предлагале Северна Македонија уште во 1992 година, но Глигоров одбил

Грците предлагале Северна Македонија уште во 1992 година, но Глигоров одбил

Грците го предлагале името Северна Македонија уште во 1992 година, но првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров го одбил тоа.

Двоецот Зоран Заев- Никола Димитров ги погазија црвените линии кои досега ги бранеа сите политичари на кои граѓаните им ја дадоа довербата да ја водат државата.

Ова е првпат во дводецениските преговори политичар од Македонија да се согласил беспоговорно да ги прифати сите услови на Грција и да им го обезбеди најдобриот договор досега.

Од книгата на Аристотел Циампирис „Грција, европската политичка соработка и македонското прашање, јуни 1991 – декември 1992“, објавена во февруари 1999 година. Погледнете тука.